Al meer dan 90 jaar wordt jazzmuziek ook vertegenwoordigd in allerlei verschillende films. Films gebaseerd op het leven van bestaande jazzmuzikanten, of juist vernieuwende films over fictionele artiesten, historisch correct of vooral met het doel om te vermaken; je hebt ze allemaal. We nemen een kijkje bij de allereerste films waarin de wereld van de jazz vertegenwoordigd werd, tot de verfrissende jazzfilms uit het heden.
De allereerste jazzfilm, The Jazz Singer
De allereerste film die uitkwam in de categorie jazz was The Jazz Singer in het jaar 1927. Eigenlijk waren de nummers die gezongen werden (My Mammy, Blue Skies, Waitingforthe Robert E Lee) niet echt jazznummers, maar dankzij het grote succes van de film werden de deuren geopend tot vele andere films gebaseerd op jazzartiesten. Hollywood hield van de muziek en wilde deze graag in de films opnemen, maar er was toch vaak verwarring over wat jazz nu precies was, en de films waren vaak niet helemaal correct op dit gebied.
Jazzfilms in de jaren ’40 en ‘50
In de jaren ’40 en ’50 van de 20e eeuw werden veel Hollywoodfilms uitgebracht in het thema van de levensverhalen van jazzmuzikanten, met levendige muziek. De films waren lang niet altijd historisch correct en romantiseerden vaak voornamelijk witte, mannelijke muzikanten, maar ze werden goed ontvangen door het publiek. Enkele van deze films zijnThe Birth of the Blues, The Five Pennies, The Glenn Miller Story enThe Benny Goodman Story.
In de tussentijd werden er ook films gemaakt speciaal voor het Afrikaans-Amerikaanse publiek, waarin de cast voornamelijk uit getinte mensen bestond. Een van de meest bekende hiervan is het prijswinnende Symphony in Black, met het Duke Ellington’sOrchestra en Billie Holiday.
Jazzfilms vanaf de jaren ‘50
Halverwege de twintigste eeuw begon de filmwereld een beetje door te krijgen wat jazz eigenlijk precies inhield, dus de films die op het gebied van jazz geproduceerd werden, werden een stuk realistischer. Door de toevoeging van jazzmuziek aan films kregen deze een modern en geliefd tintje. Artiesten als Miles Davis en Duke Ellington wonnen prijzen voor hun stukken die ze voor jazzfilms schreven. Door de jaren heen zijn er veel bekende films uitgekomen over jazz en over het leven van jazzartiesten, waarvan velen op een correcte manier werden neergezet. Een aantal films die het kijken waard zijn, zijn RoundMidnight, Bird en Let’s Get Lost, uit de jaren ’90.
Hedendaagse jazzfilms
Ook op de dag van vandaag is jazz nog een populair onderwerp in films die worden uitgebracht. Kijk bijvoorbeeld naar Chicoand Rita uit 2010, Whiplash uit 2014, en Miles Ahead en Born tobe Blue uit 2015. In deze films wordt de jazz en het leven van jazzartiesten op een moderne en realistische manier neergezet, op een manier die goed wordt ontvangen en veel wordt besproken door de kijkers.