Jazz is een muziekgenre die over de hele wereld wordt bespeeld en beluisterd. Het is dan ook niet gek om je in te denken dat er overal ter wereld festivals plaatsvinden die puur gericht zijn op deze muziekstijl. Sommige zijn klein en intiem; sommige zijn groot en spectaculair: ze zijn vooral allemaal erg verschillend. De charme van jazzfestivals is dat je er nooit twee dezelfde zult vinden. Naast het feit dat elk festival op een andere manier wordt georganiseerd en gehouden, voegt de stad waarin het festival plaatsvindt ook een groot deel van de cultuur en de sfeer toe. Dit zijn de grootste jazzfestivals van de wereld:

Montreal International Jazz Festival, het grootste

Met maar liefst 3,000 artiesten en 1,000 liveoptredens is het Montreal International Jazz Festival door het Guinness Book of World Records uitgroepen tot het grootste jazzfestival van de wereld. In dit tiendaagse festival wordt het centrum van de Canadese stad omgedoopt tot een gebied waar alleen voetgangers kunnen komen, en waar vooral heel veel jazzmuziek plaatsvindt. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kun je elke dag genieten van diverse optredens in zalen en podia door de hele stad. Een groot deel van deze optredens is zelfs gratis, wat waarschijnlijk een grote rol speelt bij de miljoenen mensen die sinds 1980 al elk jaar naar de stad komen voor dit festival.

montreal-jazz-festival

Montreux Jazz Festival, 2 weken Jazz

Het Zwitserse Montreux Festival vond voor het eerst plaats in het jaar 1967, en over een tijd van bijna vijftig jaar is het verder en verder gegroeid tot het op één na grootste jaarlijkse jazzfestival ter wereld. Gedurende twee weken staat Montreux in het teken van allerlei verschillende soorten jazz van diverse artiesten, maar ook andere genres komen aan bod. Het festival wordt gehouden aan de kant van het Meer van Genève; wat zorgt voor een prachtig uitzicht tijdens het genieten van de jazzmuziek.

New Orleans Jazz and Heritage Festival of Jezz Fest

New Orleans, de plaats waar de jazz oorspronkelijk is begonnen, kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Het New Orleans Jazz and Heritage Festival, ook wel Jazz Fest genoemd, vindt dan ook al sinds 1970 elk jaar plaats in deze stad. Met het zevendaagse festival wordt het cultureel erfgoed van de stad uitgebreid gevierd, onder begeleiding van vele jazzmuziek en andere muziekstijlen. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat wordt er op 12 verschillende podia opgetreden door allerlei verschillende artiesten, waardoor er voor iedereen wel iets interessants tussen zit.

new-orleans-jazz-and-heritage-festival

Copenhagen Jazz Festival, Jazz in Denemarken

Elke zomer staat het Deense Kopenhagen gedurende tien dagen volledig in het teken van jazzmuziek. De optredens zijn verspreid over de hele stad: van het Royal Theatre en het Opera House tot kleine cafés en kroegen tot aan de haven. Doordat het festival een groot aanbod heeft aan nationale en internationale artiesten, en daarnaast ook allerlei evenementen en optredens organiseert voor kinderen, is het Copenhagen Jazz Festival een internationale attractie voor het hele gezin.

Copenhagen Jazz Festival