Je vindt jazzmuziek misschien niet zo vaak in videospellen terug als je in eerste instantie zou denken, maar toch zijn er een flink aantal games die dit genre goed laten terugkomen. De soundtrack is van grote invloed op de beleving tijdens het spelen van een spel, en op de sfeer die het laat overkomen. De integratie van jazzmuziek kan het spel als het ware echt tot leven brengen. De lijst van videogames die gebruik maken van jazz is te groot om in één pagina op te noemen, maar we laten een paar hiervan aan bod komen: Grim Fandango, L.A. Noire, Earthbound en No One Lives Forever.

Grim Fandango een Spel met Jazz

grim-fandangoEr bestaan allerlei verschillende videospellen die niet zozeer iets met jazz te maken hebben, maar die wel gebruik maken van een goede lijst aan jazznummers op de achtergrond. Zo heb je bijvoorbeeld het spel Grim Fandango, uitgebracht in 1998, een spel dat wordt gezien als een van de beste videospellen allertijden. De soundtrack bestaat uit een lijst van maar liefst 32 verschillende nummers, in de stijlen jazz, swing en big band. Met deze lijst is componist Peter McConnell erin geslaagd om het spel Grim Fandango echt tot leven te brengen.

L.A. Noire, Jazz in de jaren ’40

l-a-noireL.A Noire is een detectivespel dat zich afspeelt in de Jaren ’40 van de vorige eeuw. Als speler moet je onder begeleiding van jazzmuziek ervoor zorgen dat je misdaden oplost. Op de achtergrond hoor je bekende nummers van artiesten als Billie Holiday, Ella Fitzgerald en Louis Armstrong, maar ook muziek die is opgenomen in de sfeer van films uit de jaren ’40. Daarnaast hoor je ook nog zang terug in het spel dat erg doet denken aan de muzikale sfeer van die tijd. Dankzij deze zorgvuldige selectie kun je je bij L.A. Noire helemaal inleven in de jazzperiode in de jaren ’40. Het spel heeft met de soundtrack dan ook een award gewonnen.

Earthbound, Muziekjes verzamelen

Earthbound is een Japans rollenspel waarbij je de wereld overgaat om allerlei muziekjes te verzamelen. Dit spel is de eerste videogame die gebruik maakte van de zogenoemde “string-bending”, een stijl waarbij extra expressie aan de muziek wordt toegevoegd, in de soundtrack.

No One Lives Forever, Muziek die zich aanpast

no-one-lives-foreverNo One Lives Forever is een schietspel waarin de muziek zich automatisch aanpast op de situatie waarin je je bevindt. De muziek is geïnspireerd op het jazz-achtige spionnenthema uit de jaren ’50 en ’60, waarin vrolijke muziek wordt afgewisseld met langzame, dreigende jazznoten. Artiesten van verschillende nationaliteiten, zoals Duitsland en Italië, hebben meegewerkt aan deze soundtrack. Het spel verscheen met een extra bonus-cd met de titel In the Lounge, die bestond uit negen nummers van de Amerikaanse componiste Rebecca Kneubuhl.