Natuurlijk, jazz luisteren via een koptelefoon of vanaf een cd is leuk, maar er gaat niets boven de live-ervaring van echte jazzartiesten en -bands. Gelukkig vinden er ook in België veel festivals plaats rond het thema van jazz, waarop je volop kunt genieten van prachtige livemuziek, spectaculaire entertainment en dansen alsof je leven ervan af hangt. Een uitgebreid overzicht van alle evenementen en festivals rondom jazz kun je vinden op www.jazzinbelgium.com, maar wij zullen de meest populaire Belgische jazzfestivals van dit moment verder voor je toelichten.

Brussels Jazz Marathon, een groot Jazzfestijn

Tijdens de jaarlijkse Brussels Jazz Marathon wordt de hele stad voor een weekend omgedoopt tot één groot jazzfestijn. Meer dan 250 liveconcerten worden gehouden door de hele stad: je kunt gratis kijken bij de openluchtpodia op de mooiste pleinen, of juist gezellig binnen in de clubs, cafés, zalen en hotels. Door het brede aanbod van jong talent en bekende jazzartiesten, zowel nationaal als internationaal, is de Brussels Jazz Marathon al sinds het jaar 1995 elk jaar een groot succes. En het beste nog: dit jazzfestival is helemaal gratis!

jazz-marathon

Gent Jazz, acht dagen Jazz

gent-jazzElk jaar in juli wordt het achtdaagse Gent Jazz Festival gehouden op de Bijloke in Gent. Het festival bestaat al sinds 2002, hoewel het voor het jaar 2008 nog plaatsvond onder de naam Blue Note Festival. Op dit festival kun je een brede variatie aan jazzartiesten zien, die verschillende soorten jazzmuziek laten horen. Zo kun je genieten van ‘mainstream’ jazz, avant-garde en een combinatie van jazz met andere soorten muziek.

Jazz Brugge Festival, het eerste weekend van Oktober

Sinds 2002 wordt elk jaar het Jazz Brugge festival georganiseerd in het eerste weekend van oktober. Zoals de naam al zegt, vindt dit festival plaats in Brugge, de culturele hoofdstad van Europa. Vier dagen lang worden door de hele stad heen jazzoptredens gegeven, gecombineerd met workshops, films, tentoonstellingen en nog veel meer. Een erg leuke ervaring dus voor de jazzfans.

Parkjazz elke 2 jaar sinds 1988

parkjazzDe eerste editie van parkjazz vond plaats in het jaar 1998, en sindsdien heeft het zich elke twee jaar doorgezet. Op dit festival vindt je zowel een rijkelijk aanbod aan internationale artiesten, als getalenteerde muzikanten van eigen bodem. Sinds 2012 werkt het tweedaagse festival samen met de schouwburg Kortrijk, waardoor het ook in een overdekte plaats kan worden gegeven.

De Jazzzolder een jazzclub voor alle liefhebbers

De Jazzzolder is niet zozeer een festival, maar meer een jazzclub waar je elke twee weken kunt genieten van live jazzconcerten. Op elke 2e en 4e vrijdag van de maand kun je in deze ruime bar in het centrum van Mechelen allerlei soorten jazzmuziek ontdekken: van jonge talenten tot bekende artiesten die zich al jaren met jazz bezighouden. De artiesten komen vooral uit België en omstreken, maar dat maakt het zeker niet minder leuk om lekker te kunnen luisteren en een leuke avond te hebben. Kijk voor meer informatie op www.jazzzolder.be.