Over Chris Joris

Wanneer je kijkt naar de meest bekende jazzmuzikanten uit België, kun je niet om percussionist, componist en pianist Chris Joris heen. Joris is al ruim 25 jaar bezig met het experimenteren met verschillende soorten instrumenten en etnische muzieksoorten, om zo een geheel eigen stijl te creëren. Zijn muziek is vooral te omschrijven als een combinatie van jazz- en wereldmuziek. Met veel passie heeft Joris in zijn muzikale carrière verschillende cd’s uitgebracht, door Europa getoerd met zijn band Chris Joris Experience, en talloze projecten uitgevoerd; solo of met andere muzikanten. En dit met succes: voor zijn werk heeft hij verschillende prijzen gewonnen, waaronder die van de Beste Vlaamse Artiest in 1998.

Achtergrond

Chris Joris is in 1952 geboren in Mechelen, België, met een muzikaal talent dat duidelijk ergens vandaan kwam; zijn vader was namelijk de operazanger Jan Joris. Al van jongs af aan heeft hij zijn interesse in muziek getoond door veel te experimenteren. In 1977 sloot Joris zich aan bij AksakMaboul, een Belgische avant-rockband. Avant rock wordt ook wel experimentele rock genoemd. Hierbij wordt veel uitgeprobeerd met de verschillende elementen van het genre, en grenzen worden opgezocht en verschoven. Chris Joris leefde zich dus ook volop uit in dit genre, en verscheen op het debuutalbum van AksakMaboul. Hierna besloot hij echter weer voor zichzelf verder te gaan, om verder te experimenteren met verschillende culturen en tradities. Hij bespeelde allerlei soorten Afrikaanse laginstrumenten, die vaak worden geassocieerd met wereldmuziek, om deze in zijn eigen muziek te gebruiken om de jazzelementen te versterken. In de
tussentijd collaboreert hij veel met andere muzikanten om samen muziek op te nemen en op tournee te gaan. In de jaren ’90 richtte Chris Joris zijn eigen band op: The Chris Joris Experience. Deze band bestond uit verschillende jazzmuzikanten en Afrikaanse solisten, die samen door heel Europa te toeren. 

Werken en prijzen

Vóór het oprichten van The Chris Joris Experience speelde Chris Joris samen met allerlei verschillende muzikanten. Zo ook met Johnny Dyani tot het jaar 1985. Voor deze artiest heeft hij in het jaar 1991 met zijn nieuwgevormde octet een tribuutalbum opgenomen: Songs forMbizo. Dit debuutalbum werd goed ontvangen in zowel de Europeaanse als de Amerikaanse jazzmedia.
Het tweede album kwam in 1993 onder de naam Bihogo, welke werd opgenomen in samenwerking met een kwartet. Deze muzikanten werkten ook mee aan het volgende jazzalbum: On Children’s Streets uit 1995.
Tijdens de tijd van The Chris Joris Experience verschenen er nog drie albums: Out of theNightin 2003, Rainbow Country in 2006 en Marie’s Momentum in 2010. De albums worden gekenmerkt door prachtige afwisselingen van emotie en groove, humor en drama, Afrikaanse muziek en ballades. Naast de studioalbums, zijn er ook nog diverse livealbums uitgebracht, die zijn opgenomen tijdens de tournees.

In 1998 won Chris Joris de Golden Django, een Belgische prijs voor de beste jazzmuzikant van het jaar. Ook heeft hij met verschillende polls de prijs voor beste percussionist gewonnen.