Toen de jazzmuziek aan het begin van de 20e eeuw tot leven werd gewekt, was het nog niet direct het grote genre zoals het nu is. Jazz werd gespeeld als weerspiegeling van culturen, door middel van improvisatie en eigen expressie. Dit werd vooral gedaan op straat en in kleine kroegen. Maar hoe is het dan zo groot geworden dat het in grote concerthallen en op festivals wordt gespeeld, en wereldwijde bekendheid heeft? Daar zijn een aantal artiesten aan te pas gekomen. Dankzij het talent van verscheidene muzikanten en een aantal legendarische nummers, is de stijl jazz steeds verder gegroeid, tot het formaat dat het nu heeft. Wie zijn de artiesten die zo populair zijn op het gebied van jazz, en wat zijn de meest beluisterde nummers?

Louis Armstrong, het Jazzicoon

Als het over jazz gaat, kan de naam Louis Armstrong niet ontbreken. Meer dan vijftig jaar heeft hij opgetreden en muziek uitgebracht in de jazz als zanger en trompettist, waardoor de trompet niet meer weg te denken is uit de jazzmuziek. Door zijn dynamische concerten en bijzondere manier van expressie, heeft hij vele andere artiesten kunnen inspireren en beïnvloeden met zijn kunsten. Twee van de meest populaire nummers van Louis Armstrong zijn What a Wonderful World en La Vie en Rose.

louis-armstrong

Miles Davis, een van de meest invloedrijke

miles-davisMiles Davis heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de jazzmuziek. Door constant op zoek te zijn naar nieuwe en interessante vormen van muziek, was hij de jazzwereld steeds een stapje voor en stond aan het roer van alle veranderingen binnen de jazz. De vele prijzen die Miles Davis heeft gewonnen, bewijzen dat hij een van de meest invloedrijke jazzartiesten was van de twintigste eeuw. Een van Davis’ meest bekende nummers is SoWhat.

Billie Holiday, nog steeds populair

Billie Holiday was een Amerikaanse jazzzangeres die werd bewogen door het geluid van de instrumenten om haar heen, waardoor ze een persoonlijk en intiem geluid kon voortbrengen. Allerlei nummers heeft ze weten om te toveren tot jazzstandaarden, en het nummer Strange Fruit wordt beschouwd als een van de meest belangrijke Amerikaanse nummers allertijden. Het is daarom niet voor niets dat de muziek van Billie Holiday nog steeds ongekend populair is.

billie-holiday

Andere bekende jazzartiesten en nummers

nat-king-coleDe lijst van populaire en invloedrijke jazzartiesten is zo lang dat ze hier niet allemaal op te noemen zijn. Zo heeft de Amerikaanse pianist Nat King Cole, bekend van het nummer L-O-V-E, bekendheid gewerfd als eerste zwarte man die elke dag door gezinnen op televisie werd verwelkomd.
Ella Fitzgerald, de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die ooit een Grammy Award won, heeft vele prijzen gewonnen als een van de grootste jazz-vocalisten ooit. Ze is bekend van nummers als Cry Me a River en Dream a Little Dream of Me.
En dan is er nog Duke Ellington, die gedurende ruim vijftig jaar meer dan duizend nummers componeerde binnen de jazz, en daarmee een van de meest onderscheidende artiesten in de westerse muziek werd.

Zoals gezegd, dankzij bovenstaande artiesten en nummers, en daarnaast nog vele andere, kan de jazz tot op de dag van vandaag blijven voortleven over de hele wereld, met immense populariteit.